You are here: Home > Bez kategorii > Czym są?

Czym są?

Zapewne wiele razy rzuciło nam się na uszy stwierdzenie, że gdzieś ktoś składa zamówienia publiczne na daną pracę? Jak się okazuje krótko mówiąc zamówienia publiczne to jedna wielka biurokracja, która daje możliwości osobom i firmom, które są ściśle związane z danymi osobami. Krócej to ujmując jak masz znajomości to masz szanse na otrzymanie danej pracy nawet jeśli w życiu nie widziałeś jak się buduje drogi. Na spokojnie cały sprzęt wynajmiesz i będzie dobrze. Droga ma być na mapie zaznaczona, że jest, a to, że ona do niczego się nie będzie nadawała to już efekt uboczny. W naszym kraju zamówienia publiczne to ogromne pieniądze, które w większości są wydawane bardzo źle. Pomyśleć, że Unia Europejska się do tego wszystkiego dołożyła i wymaga żeby wszystko co związane z pieniędzmi państwowymi odbywało się poprzez zamówienia publiczne. Jeśli państwo przez przypadek zapomni o tym, a jak wiadomo nic się nie dzieje przez przypadek. Ktoś, komuś po znajomości po cichu załatwi prace na wykonanie danego zlecenia to skończy się to Komisji Europejskiej i pieniądze mogą zostać cofnięte. Bardzo często nasze władze coś źle zrobią, a później wszyscy musimy za ich błędy płacić. Tak być nie powinno, ale tak jest i już.