You are here: Home > Bez kategorii > Dlaczego warto startować w przetargu na zamówienia publiczne?

Dlaczego warto startować w przetargu na zamówienia publiczne?

Sektor finansów publicznych dla wielu osób to nieznane i tajemnicze wody. Jednak nie ma czego się bać i warto rozważyć zaproszenia do wykonania zleceń, ogłaszane najczęściej przez administrację samorządową. Zamówienia publiczne mogą okazać się dobrym kierunkiem, który przysporzy nam wiele korzyści. Wielu przedsiębiorców obawia się startowania w przetargach. Jednak zamówienia publiczne to szansa na rozwój firmy. Warto spróbować swoich sił, jeśli mamy doświadczenie w danej dziedzinie. Zamówienia publiczne w większości opierają się na zasadach przetargu nieograniczonego. Każdy wykonawca, który spełnia minimalne wymagania, może do nich przystąpić. Jeśli nasza oferta wyróżni się np. konkurencyjną ceną, zyskamy zlecenie, które pomoże nam zaistnieć na rynku oraz zyskać nowych kontrahentów. Uważa się, że zamówienia publiczne to dość bezpieczna forma umowy dla przedsiębiorców. Podmiot ogłaszający przetarg musi mieć odpowiednie środki na dany cel. Procedura zawierania umowy musi przebiegać zgodnie z prawem, dlatego zwłoka w zapłacie byłaby sporym naruszeniem. Niewątpliwie warto realizować zamówienia publiczne: pewny kontrahent, bezpieczne zyski, możliwość wykazania się oraz duże szanse na dalszy rozwój i kolejne zlecenia.