You are here: Home > Bez kategorii > Do stosowania przepisów zamówień publicznych są zobowiązane sektory finansów publicznych

Przepisy zamówień publicznych, przedstawiają wszelkie regulacje prawne, które określają jak należy udzielać zamówień publicznych, czyli wszelkiego rodzaju przetargów w formie ograniczonej lub nie ograniczonej, a także różnego rodzaju negocjacji cen, czy prowadzenia licytacji elektronicznej. Taki czynnościami bardzo często objęte są finanse publiczne, dlatego stosowanie tych przepisów przez sektor prowadzący finanse publiczne, jest konieczny, ponieważ instytucje prawne, egzekwują bardzo dokładnie wszelkie czynności, które odbywają się na przetargach, czy podczas wymienionych wyżej wydarzeń. Zamówienia publiczne muszą odbywać się zgodnie z ustawą, która reguluje wszelkie tego typu czynności i jest podstawą prawną do weryfikacji wszelkich czynności, by dokładnie zbadać, czy wszystko odbyło się zgodnie z przepisami prawa. Zamówienia publiczne, są dziedziną, która w obecnych czasach jest często stosowana, dlatego jest to temat tak często poruszany w dziale finansów publicznych, a także na rynku nieruchomości, ponieważ osoby działający na tych płaszczyznach, praktycznie na co dzień mają styczność z przepisami prawa, odnoszącego się bezpośrednio do wszelkich zasad udzielania zamówień publicznych.