You are here: Home > Bez kategorii > Organizacja przetargów

Organizacja przetargów

Nasze państwo organizuje wiele przetargów w ciągu roku. Oczywiście nie mowa tutaj o gminach, które mają ich jeszcze więcej, ale o samym państwie jako takim. Najczęściej są to bardzo głośne przetargi typu skomputeryzowanie jakiejś instytucji rządowej albo wprowadzenie systemu monitoringu w jakimś mieście dla policji. W grę wchodzą wtedy miliony i firma, która wygra powinna zrobić jak najlepiej. Jeśli pójdzie coś nie tak to państwo powinno taką firmę ukarać, ale w rzeczywistości jest niestety różnie. System dla policji działa w dniu otwarcia, a później zostaje na lata wyłączony. Autostrada jest otwarta w dniu przecinania wstęgi, a na drugi dzień wjeżdżają buldożery i wszystko od nowa muszą poprawiać.

Konkursy

Niektóre nieciekawe miejsca w naszych miastach potrzebują całkiem innego wyglądu. Ktoś powinien się tym wszystkim należycie zająć żeby nie straszyło ludzi. Gmina ogłasza wtedy konkurs na najlepszy projekt danego miejsca, budynku czy obszaru. Mniej więcej ustalane są warunki, jakie trzeba spełnić i gmina czeka na firmy, które będą się zgłaszały. Ta, która przedstawi najciekawszy projekt wygra. Nagrodą będzie nie tylko zrobienie tego co się rozrysowało, ale również będzie specjalna nagroda za zrobienie takiego dobrego projektu. Byłoby dobrze gdyby podczas wyłaniania zwycięzcy nie grała roli cena tylko to co zostanie stworzone. Wtedy w wielu miejscach powstałby naprawdę bardzo ciekawe budowle. Finanse jak zwykle wszystko ograniczają i zamiast coś być ozdobą staje się po prostu przeciętne. Bez ogłoszenia konkursu czy przetargu nie dałoby się zgodnie z prawem wykonać takiego projektu. Tak nakazuje nasze prawo i czy się to komuś podoba czy nie będzie musiał je respektować w odpowiedni sposób.