You are here: Home > Bez kategorii > Przetarg ograniczony

Przetarg ograniczony

Do tego przetargu przystępują tylko firmy, które będą zapraszane i które na 100% spełniają wszystkie wymagania. To jest przetarg skierowany dla osób ściśle związanych z daną branżą. Kto nie spełnia chociażby jednego warunku może w ogóle nie startować w przetargu. Kiedy firma składa wniosek o to żeby mogła startować w przetargu ten wniosek ktoś musi rozpatrzyć. Przegląda się go dokładnie i określa czy dana firma spełnia któryś z punktów, jakie są stawiane podczas wybierania. Oczywiście im więcej ktoś będzie spełniał warunków tym łatwiej dostanie się do finału. Jeśli już ktoś dostał się do głównego przetargu może być z siebie zadowolony, ale nie jest to koniec zabawy. Teraz pozostaje jeszcze wygranie całości, a to skierowane będzie do firm, które w 100% będą spełniały wszystkie stawiane kryteria. Minusem tego rodzaju przetargu są możliwości korupcyjne, ponieważ firma, która odpadnie w głównym finale nigdy nie dowie się dlaczego do tego doszło. Nie ma nikt obowiązku powiadomienia jej, że cena była za wysoka albo źle coś zostało zrobione. Tak być nie powinno, ale właśnie się tak dzieje, bo przetargi ograniczone to najczęstsza forma przetargów ze wszystkich jakie są organizowane w naszym kraju.