You are here: Home > Bez kategorii > Przetargi

Przetargi

Jeśli mówimy o zamówieniach publicznych to pierwsze co nam się rzuca na oczy to przetargi. Dzisaij praktycznie na każdą nawet małą naprawdę trzeba ogłosić przetarg. Wszystko wymaga odpowiednich procedur i niestety czasu. Jeśli trzeba będzie pomalować bramę przed urzędem to będzie potrzebny na to przetarg. Stanie do przetargu kilka firm i tak, która wygra będzie mogła pomalować bramę. Nieważne, że osoba, która zajmuje się kotłownią czy całym budynkiem mogłaby to zrobić od ręki i w godzinach pracy. Wszystko musi być wyliczone i obliczone. Ogólnie przetargi nam się za dobrze nie kojarzą. Niestety większość z nich jest już wygrana przed ustalone firmy zanim w ogóle dojdzie do ogłoszenia przetargu. Szkoda tylko, że firmy, które w nim uczestniczą starają się za wszelką ceną wygrać coś co nie jest do wygrania. W naszym kraju nie dość, że szerzy się biurokracja to jeszcze korupcja. Nie ma się co dziwić, że firmy zachodnie bezradnie rozkładają ręce. Po prostu niektóre zagrania nie mieszą im się w głowie.