You are here: Home > Bez kategorii > Przetargi

Przetargi

Jeśli mamy na myśli zamówienia publiczne to od razu wiemy, że bez przetargu dzisiaj nic się nie odbędzie. Z kolei jak słyszymy przetarg to zaczyna nam to dziwnie pachnieć. Czujemy, że nie będzie wszystko odbywało się zgodnie z prawem. Przetarg najczęściej jest ustawiany, że wygrywa ten kto miał wygrać. To właśnie podczas zawierania przetargów dochodzi do wielu afer korupcyjnych. Za pieniądze osoba, która zajmuje się przetargiem powie danej firmie albo osobie co trzeba napisać żeby ten przetarg wygrać. Jak to wygląda później w praktyce? Wygrywają niekompetentne firmy, które się nie znają na wykonywanej pracy. Mało tego bardzo często zaniżane są kwoty żeby być jeszcze bardziej konkrecyjnym. W ostateczności wychodzi z tego jedna wielka afera. Ktoś powie, że nie wszystkie przetargi są organizowane w ten sposób i ma rację. Tylko, że większość z nich właśnie takie procesy przechodzi. To widać na każdy kroku kiedy inne firmy muszą po głównych wykonawcach wszystko poprawiać. Najlepszym przykładem niech będą drogi. Płacimy za nie krocie, a one po miesiącu nie nadają się do jeżdżenia. W takim razie jakim cudem przeszły odbiór? Cuda w naszym kraju to coś powszechnego. Kto w nie wierzy, że się zdarzają niech przystąpi do przetargu.