You are here: Home > Bez kategorii > Zamówienia publiczne

Zamówienia publiczne

Jest to specjalna ustawa, która jasno mówi, kto, gdzie, jak i na jakich warunkach może przystąpić do przetargu. Bez przetargu nic się nie da załatwić nawet ołówki trzeba kupić dla urzędów prze przetargi. Wszystkie państwowe pieniądze, które są wydawane przez instytucje będą musiały być wydawane przez ogłaszanie przetargów. Nie można powiedzieć, że w większości przypadków nie jest to uzasadnione. Trzeba jedynie uwzględnić, że w normalnych krajach organizuje się przetarg i wygrywa firma, która jest do tego zadania najlepiej przygotowana. Nie patrzy się tylko na cenę, ale nie u nas. W naszym kraju liczy się cena, a jakość jest na samym końcu. Jeszcze lepiej będzie, jeśli właściciel firmy, która się zajmuje wykonywaniem danej pracy podzieli się odrobinę z szefem instytucji, z którą współpracują. Wtedy można łatać dziury w ścianie na gumę do życia, a i tak wszystko zostanie pozytywnie rozpatrzone. W kraju, w którym korupcja jest widoczna na każdym kroku nie ma szans na to, że przetargi będą organizowane w uczciwy sposób. W każdym kraju mogą zdarzyć się jakieś wypadki i przypadki, że ktoś, czegoś nie dopatrzy, ale w naszym kraju jest to tak nagminne, że się w głowie przeciętnego Polaka nie mieści.