You are here: Home > Bez kategorii > Zamówienia publiczne

Zamówienia publiczne

W 2015 r. rynek zamówień publicznych był o ponad 25 mld zł mniejszy w stosunku do roku 2014. Jak iw maju informował DGP, ogólna wartość wszystkich zamówień udzielonych zgodnie z przepisami przetargu spadła do 116, 4 mld zł w minionym roku. Jednak opublikowane w piątek sprawozdanie Urzędu Zamówień Publicznych daje dopiero nam pełen obraz sytuacji, gdyż uwzględnia także wartość zamówień udzielonych bez procedur ustawowych. Cały rynek był w 2015 r. wart 204, 7 mld zł, w porównaniu do 230, 2 mld zł w roku poprzednim. Czym należy tłumaczyć ten spadek? Najbardziej logicznym powodem to wydanie, a już co najmniej zakontraktowanie całości posiadanych środków europejskich z puli na lata 2007–2014. Z kolei fundusze na najbliższe 6 lat w ubiegłym na dobre jeszcze nie ruszyły. Zresztą ten rok też raczek nie przyniesie dużej poprawy. Jak poinformowało w ostatnim tygodniu Ministerstwo Rozwoju, jesteśmy dopiero na 20. miejscu w Unii Europejskiej, w tabeli procentowego wykorzystania nowych funduszy unijnych. Oczywistym jest, że wraz ze spadkiem wartości zmieniła się również i struktura rynku. Przez ostatnie lata najwięcej funduszy wydawaliśmy na roboty budowlane. Nic to jednak dziwnego, bo oczywiście budowa autostrad, bloków energetycznych czy na przykład oczyszczalni ścieków są przykładami najdroższych inwestycji.