You are here: Home > Bez kategorii > Zamówienia publiczne

Zamówienia publiczne

Dyrektor policji granicznej z Bułgarii Antonio Angełow i jeden z jego zastępców Jotko Andreew podali się w poniedziałek do dymisji na skutek stanowczej interwencji premiera Bojko Borysowa. Przyczyną dymisji jest oburzający wynik przetargu zorganizowanego przez policję graniczną, w ramach zamówień publicznych, na przewóz nielegalnych uchodźców, zatrzymanych w regionie znanego portu Burgas, do ośrodków dla imigrantów. Przetarg wygrała firma której właścicielem jest człowiek, przeciw któremu toczy się postępowanie w sprawie nielegalnego przemytu migrantów. Według członków komisji, która zaakceptowała wynik przetargu, miał on zaproponować najkorzystniejszą cenę. Jednocześnie dodając, że: „W obliczu wspólnych, dużych wysiłków wojska, straży granicznej, marynarki wojennej (podczas walki z nielegalną migracją), za tak poważny błąd bezpośrednio odpowiedzialni są szef policji granicznej oraz jego zastępca, który sam organizował przetarg" . Według premiera zwolniony zostanie również drugi z zastępców- Stanisław Manołow, kierujący wydziałem do walki z przestępczością. Podsumowując przyczyną dymisji jest oburzający wynik przetargu zorganizowanego przez policję graniczną, w ramach zamówień publicznych, na przewóz nielegalnych uchodźców, zatrzymanych w regionie znanego portu Burgas, do ośrodków dla imigrantów.