You are here: Home > Bez kategorii > Zasady udzielania zamówień

Zasady udzielania zamówień

Tutaj jest z góry ustalone jak powinno wyglądać składanie ofert tak żeby wszystko było wybierane wedle ściśle określonych kryteriów. Po pierwsze zasada równego traktowania wykonawców, a zatem coś bardzo zabawnego jak na polskie warunki. W naszym kraju od dawna są równi i równiejsi i nic się nie zmienia w tej kwestii. Jeśli miałoby być wszystko robione i wykrywane na zdrowych zasadach to jak najbardziej właśnie tak powinno to wyglądać. Wszyscy, którzy spełniają warunki są traktowani jednakowo. Druga zasada brzmi jeszcze bardziej zabawnie od pierwszej, a mianowicie dotyczy bezstronności i obiektywizmu. Jak pokazuje życie nie ma u urzędników takich cech. Liczy się to żeby było taniej albo to żeby było dla nich jak najlepiej. Uczciwa konkurencja to kolejna zasada, której lepiej nie komentować na polskie realia. Zasada jawności jest jeszcze przestrzegana, bo innego wyjścia nie ma. Po za wymienionymi tutaj zasadami można jeszcze wspomnieć o zasadzie pisemności postępowania i pierwszeństwo trybów przetargowych. Należy jedynie zaznaczyć, że jeśli pójdzie na przetarg łapówka to wszystkie wymienione wyżej zasady nie obowiązują. Wtedy liczy się kto da więcej do kieszeni urzędników, a jak będzie wykonana praca jest mniej ważne.